Саопштење

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Međunaroni dan borbe protiv mina - 4. април 2013

Globalne kampanje za borbu protiv mina i kasetne municije zahtevaju potpuno ukidanje ovog oružja

(Ženeva, 4. april 2013.) - Članice Međunarodne kampanje za zabranu protivpešadijskih mina (ICBL) i Koalicija za zabranu kasetne municije (CMC) iz 50 zemalja pozivaju države da odmah okončaju upotrebu protivpešadijskih mina i kasetne municije i preuzmu odgovornost za štete koje su već učinjene.

"Veliki broj civilnih žrtava prouzrokovanih nedavnom upotrebom ove dve vrste zabranjenog oružja od strane snaga sirijske vlade jasno pokazuje zašto ono treba da bude gurnuto na smetlište istorije, izjavila je Sylvie Brigot-Vilain, izvršna direktorka koalicije ICBL-CMC. Zemlje koje još uvek nisu pristupile sporazumima koji u potpunosti zabranjuju upotrebu ovog oružja treba to odmah da učine ", dodala je ona.

Sporazum o zabrani protivpešadijskih mina iz 1997. godine i Konvencija o zabrani kasetne municije iz 2008. godine omogućili su da se za mnoge zajednice širom sveta efikasno smanje rizici vezani za ovo zabranjeno oružje. Do danas, sporazum o zabrani protivpešadijskih mina potpisale su 161 države potpisnice, dok je 111 država pristupilo Konvenciji o kasetnoj municiji, od tog broja njih 80 ima status država potpisnica (tri zemlje su se pridružile Konvenciji ove godine, uključujući Čad, prošle sedmice).

Zahvaljujući ovim sporazumima, nekoliko stotina kvadratnih kilometara kontaminiranog zemljišta je očišćeno, a uništeno je gotovo 46 miliona protivpešadijskih mina i 750.000 kasetnih bombi sa 85 miliona bombica (podmunicije). Što je još važnije, godišnji broj žrtava tog oružja značajno je opao, ispod 5.000 prijavljenih slučajeva.

Međutim, svakog dana, u proseku bude ubijeno ili osakaćeno 12 ljudi. Oko 60 zemalja i šest regiona u svetu su i dalje kontaminirani minama i zaostalom kasetnom municijom. Štaviše, u mnogim ugroženim zemljama, preživele žrtve se još uvek bore da dobiju adekvatne usluge i pomoć. Do danas 35 zemalja nije još pristupilo sporazumu o zabrani protivpešadijskih mina i 86 Konvenciji o kasetnoj municiji.

Da bi podstakli države da se više angažuju, aktivisti ICBL-a i CMC-a u svetu, od Afganistana do Zambije, organizovali su javne manifestacije podizanja svesti od 1. marta do 4. aprila u okviru kampanje "Pozajmi nogu". Ideju zavrtanja nogavice u znak solidarnosti sa žrtvama pokrenula je 2011. godine kolumbijska organizacija „Fundacion Arcangeles“ kako bi skrenula pažnju javnosti na problem mina i njihove razarajuće posledice na stanovništvo.

Tokom 2013. godine, globalna kampanja je mobilisala zvezde, žrtve, političare i civilno društvo da podstaknu države da pokrenu ili ubrzaju mere za čišćenje zemljišta, za puno sprovođenje zakona o pomoći žrtvama radi poboljšanja pristupa uslugama, za uništavanje zaliha, i konačno, za pristupanje Sporazumu o zabrani protivpešadijskih mina i Konvenciji o kasetnoj municiji.

Ovde možete pogledati sve akcije u okviru globalnih kampanja :
www.icbl.org/index.php/icbl/Home-Elements/Key-Issues/LYL2013/National-Campaign-Plans.